Presse

De er ringere end FC Zulu


Fredericia har et fodboldhold, der er ringere end FC Zulu. Til gengæld har FC Agurk formået at imponere i sambafodboldens hjemland Brasilien

Af Klaus Madsen og Peter Honoré


MÅNEDENS IDRÆTSHISTORIE


Deres klublogo er så tjekket, at det har skabt respekt i det fodboldgale Brasilien. Deres træner er den tidligere superligaspiller Kim Nørholt.

Sådan lyder et par imponerende sandheder omkring fodboldholdet FC Agurk fra Fredericia. Knapt så imponerende er deres færdigheder på fodboldbanen.

For FC Agurk er et hold af boldnørder fra Fredericia, som blev dannet i november 2004. Inspirationen kom over et hold venner, der sad og så Champions League. »Vi laver da et fodboldhold - et nørdhold ligesom FC Zulu.«

-Vi er 16 aktive spillere på holdet, og de fleste af os har aldrig spillet fodbold før, siger spilleren med nr. 68, Jan "Store" Matthiesen.


Forsmædeligt nederlag


Kernen i FC Agurk er et hold gamle venner fra Fredericia. De yngste er midt i 20'erne, de ældste er i 40'erne. De spiller for at vinde, men det vigtigste er det sociale. Her scorer agurkerne mange point. Ellers havde holdet næppe overlevet det forsmædelige nederlag til tv-stjernerne fra FC Zulu i september 2006. Her mødtes holdene ved åbningen af det nye stadion i Fredericia.

-Vi sad i omklædningsrummet og sagde: Nu må vi ikke gå for hårdt til dem. Så gik der ti minutter, og vi var bagud med 3-0. Derefter var det op ad bakke, fortæller Steffen Østermark, der bærer titlen "STEFF" i klubben.

Han bliver mødt af hånlige grin, når han fortæller folk om kampen, der endte med 4-1 til FC Zulus elendige fodboldhold. Men han vil også gerne forsvare sig.

-Når man ser de der Zulu'er på tv, så ligner de nogen, der absolut ikke kan

FC Agurk tilhører nu en eksklusiv og relativt lille gruppe af fodboldhold i Danmark, der har tabt til FC Zulu - det kan de være stolte af! Alle der taber mod os bliver ophøjet, de er jo antageligvis så dårlige, at de burde deltage på vores hold - og den slags dårlige hold bør man have respekt for!

Lars Palludan Müller (anfører FC Zulu)


spille fodbold. Og vi har trods alt nogle stykker, der godt kan spille lidt fodbold. Grunden til at vi tabte var, at de var i bedre kondition end os, forklarer Steffen Østermark.


Store i problemer

 

Avisen følger FC Agurk på en kampaften. Det sker på boldbanerne ved Hannerup Skov, hvor FC Agurk er med i en firmaturnering.

Jan "Store" Matthiesen tager plads i forsvaret til den første kamp. Han er 38 år, og han fik debut som fodboldspiller for to år siden. Som dreng spillede han altid basketball, nu er han fysisk stopklods i FC Agurks forsvar.

Han får problemer med et par rapfodede angribere i den første kamp mod Autohuset Vestergaard. Lynhurtigt er mekanikerne og bilsælgerne foran 2-0. Så indtræder aftenens offensive højdepunkt for FC Agurk. Angriber Bo "Bofs" Sørensen får en lang bold. Med en flyvestempling prikker han bolden forbi målmandens hoved, følger op og reducerer til 2-1 med en inderside. I pausen er Jan "Store" Matthiesen stadig optimist - trods problemerne med de hurtige folk.

-Somme tider bliver de andre faktisk skræmt, når de kommer ned mod en stor mand. Så mister de bolden eller afleverer forkert. Og ellers må de jo bare komme forbi, erkender "Store" og tilføjer.

-Jeg spiller både angriber og forsvarer. Jeg kan bedst lide at ligge i forsvaret, hvor man har lidt mere overblik.


Toptræner


På sidelinjen står en afslappet træner Kim Nørholt. Flere af spillerne er hans gamle venner, og derfor sagde han ja til at træne dem.

-Folk, der ikke har spillet meget fodbold, kan godt have det pissesjovt med det alligevel. Jeg har selv spillet med indimellem, men hvis der er folk nok, vil jeg hellere lade de andre spille.

-Jeg er her, fordi jeg hygger mig med det. Men det er lidt specielt, fordi jeg tidligere har spillet for alt andet end hyggens skyld, siger Kim Nørholt.

Hans hold taber 4-1 til Autohuset Vestergaard og derefter 3-0 til de tynde unge mænd fra Intersport. Men faktisk plejer FC Agurk at vinde mindst en af kampene. For boldnørderne har forbedret sig under Kim Nørholts ledelse.


Samba-respekt

 

FC Agurk er også kendt i Brasilien. Her var en af spillerne på forretningsrejse, og da han fremviste FC Agurks logo, blev de lokale meget imponerede. Logoet er stærkt inspireret af FC Barcelonas, og det kan købes som merchandise på www.fcagurk.dk.

 

Uafgjort i Fag og Firma Klassiker - efteråret 2006Hannerup: Det danske fag og firma lokalopgør i serie 2 mellem FC Agurk og Fa. Friskole sluttede 1-1, og der er dermed intet afgjort inden næste kamp.


Skulle opgøret have haft en vinder, burde det have været FC Agurk. Fc Agurk var dominerende - især i slutningen af kampen -, men skarpe kan man ikke sige, at de var, udtager Coach Kim Coach.

 

FC Agurk's president: En fantastisk præstation - foråret 2006


FC Agurks President var en glad mand, efter FC AGURK havde sikret sig en sejr i onsdagens kampe i Hannerup.


“Det er en fantastisk præstation. Vi har nået vores mål og er meget glade for det,” sagde Presidenten til TV3-Sportens Luna Christofi efter 2-1 kampen i Hannerup.


Også Fc Agurk’s cheftræner Kim Coach ser frem til at møde andre hold i Hannerup om pokalen.


“Det er vidunderligt, at vi skal møde andre hold i serie 2. Normalt spiller vi attraktiv fodbold og så har vi nogle rigtig gode spillere – så på papiret bliver det en forårsturnering,” lød vurderingen fra Kim Coach, der gav Bofs, Keld og Tomba ret i, at FC Agurk helt usædvanligt har spillede en smule destruktivt i kampen:


“Ja, det er korrekt, men vi har stadig skabt mange chancer. Vi vil gerne dominere spillet, men når man er nået så langt i serie 2 og møder store hold som eksempelvis Hang Out og Fa. Friskole, så er man nødt til at passe på modstandernes kontra-angreb,” forklarede Presidenten det mere henholdende FCAgurk - spil på det seneste.


FC Agurk-anfører mærke fodboldfeberen - foråret 2006


For første gang i foråret ligger FC Agurk nu på en delt førsteplads. Fra sæsonstart blev det meldt ud, at fjerdepladsen var den officielle målsætning. Hvis uheldet rammer, kan FC Agurk stadig risikere at ende som nummer fem, så hvad er egentlig målet: At blive nummer tre eller fire? Anfører Steff er ikke i tvivl.


”Det har hele tiden været tredjepladsen, der var målsætningen. Det var indstillingen, da vi begyndte på foråret, så hvorfor skulle det være anderledes, når vi endelig er forbi Hang Out. Både Hang Out og os har begge et svært slutprogram, så det bliver tæt. Og så følger vi da med spænding de forskellige kampe, da vi jo med lidt held kan komme i topstriden,” siger anføreren og understreger hermed, at målsætningen hedder en tredjeplads.


Han mener ikke, det er en overraskelse, at P.Fournaise nu ligger nummer et.

 

”Der kan jo ske mange ting og med det pointsystem, vi kører med, skal der ikke så meget til. Vi vidste fra start, at hvis P.Fournaise bare snubler et par gange og vi får en god serie, kan vi overhale dem. Sådan er det selvfølgelig også den anden vej, så vi har været lige så opmærksomme på at holde andenpladsen,” forklarer Steff.


Opskriften på succes er i fodboldverdenen lige så eftertragtet som en eliksir, der giver evigt liv. I foråret har FC Agurk imidlertid formået at finde succes-opskriften og Steff fortæller om nogle af ingredienserne.


”Vi har været gode til at lukke af. Forsvaret, BOFS og STORE har fået meget ros, men det er hele holdet, der har været gode defensivt. Og selvom spillet ikke har kørt, har vi vundet. Man kan mærke, at der er ved at ske noget her i Fredericia. Det er jo ikke hver dag, at man trækker så mange tilskuere til en kamp mod Hang Out, så fodbold-fredericia er opmærksomme på, at der er noget i gærde,” lyder det fra Steff, der kan mærke at fodboldfeberen nærmer sig..